pinterest
-30% Decorațiuni, aplică în coș codul
XMAS30
Stilul industrial, elemente ce îl definesc în amenajările interioare

Stilul industrial, elemente ce îl definesc în amenajările interioare

2894 Views

În a doua jumătate a secolului trecut, la New York, în vechile cartiere muncitorești ale Manhattanului, au început să apară primele amenajări interioare în stilul industrial. Vechile uzine și fabrici părăsite au intrat în vizorul investitorilor care au decis să nu le lase nefolosite și au apelat la arhitecți și decoratori care să transforme spațiile mari, deschise, în spații de locuit, spații artistice sau chiar agenții de publicitate. Ferestrele înalte, mari, încadrate de rame metalice, structura din beton, cărămida aveau o alură aparte, un trecut care deși apus putea fi reinventat. 

Stilul industrial a trecut prin numeroase transformări și adaptări de-a lungul timpului. Se potrivește nu doar pentru amenajarea de spații gen puburi, cafenele, restaurante, săli de evenimente, ci și în spațiile de locuit. Arată minunat în amenajarea oricărei încăperi din casă, de la dormitor, la living, baie, bucătărie, hol, adaptându-se în ultimii ani tehnologiilor noi și nevoilor de folosire și compartimentare cât mai bună a spațiului. 

Este un stil plăcut, flexibil, constând în principal din nuanțe neutre și materiale ce se concentrează pe texturi unice. Este ușor de realizat cu iluminare, decor și mobilier. 

Finisajele în stilul industrial

Stilul industrial este adesea rustic și matur, de la linii curate la cele robuste, de epocă, cu ornamentații elaborate. În locuințele amenajate în stil industrial predomină planurile deschise, cu stâlpi la vedere și foarte puțini pereți despărțitori.

Pentru că stilul industrial se inspiră din aspectul depozitelor, fabricilor și alte structuri industriale, cuprinde anumite detalii arhitecturale gen cărămizi, lemn, metal, materiale reciclate. Finisajele sunt imperfecte, pereții sunt scorojiți sau nefinisați, în cazul construcțiilor noi se folosește cu succes cărămida aparentă sau vopsea cu aspect de beton ori tapetul care imită hârtia de ziar. Poți avea zone cu pereți din cărămidă sau placați cu paleți de lemn sau scânduri, ori cu tapet ce imită cărămida. 

Pardoseala poate fi realizată din lemn masiv tratată pentru un aspect cât mai brut, dalele ceramice sau mocheta dură. 

Cromatica 

Nu este una foarte variată. Predomină culori precum nuanțe de bej, culoarea lemnului natur, maro închis, se folosește negrul, nuanțele de gri, alb, auriu, bronz. Pe un fundal neutru se pot folosi și accente de culori puternice, precum portocaliu, indigo, mov. Țevile și conductele aduc un contrast minunat. Prezența metalelor pe pereți și pe uși este cheia unui design industrial reușit.

Dacă în era industrială se punea accent pe utilizarea liberă a oțelului, varianta modernă include și accente de tonuri de cupru. Spre exemplu, sunt folosite instalații sanitare din cupru.

Mobilierul 

Mobilierul este din lemn finisat sau cu aspect uzat, este masiv, principalele caracteristici fiind confortul și funcționalitatea. 

Mobilierul specific este unul vintage sau de inspirație scandinavă, din lemn masiv, fără finisaj fin sau ornamente florale. Poate avea inserții metalice, precum suport, spătar, picioare etc. Totodată se pot folosi materiale reciclate, cufere sau cutii pentru noptiere, paleți pentru măsuța de cafea. Spațiul generos permite desfășurarea unui mobilier voluminos, a unor canapele largi, capitonate cu piele neagră sau maro. În dormitor, se regăsec paturile  simple cu baldachin cu fier forjat, corpurile de mobilă din lemn masiv cu inserții de fier. 

Decorațiunile

Inspirația în materie de decorațiuni se regăsește în interioarele fabricilor sau atelierelor. Sunt perfecte ghivece de flori din piatră sau ceramică, o masă veche de cusut, unelte agățate în suport pe pereți, oglinzi cu rame metalice, cu cadru negru, coșuri metalice pentru depozitare.  Decorațiunile sunt preponderent metalice, cu nuanțe cu aspect antichizat. În orice caz, încearcă să limitezi utilizarea accesoriilor, păstrează cât mai multe suprafețe libere și curate.

Corpurile de iluminat 

Sunt preferate corpurile de iluminat cu structuri metalice. Sunt folosite pendule din metal, lămpi sau veioze fără abajur, din fier, cupru sau bronz, candelabre, lampadare.  

Stilul industrial poate fi adoptat cu ușurință în orice locuință. Dacă ești o persoană energică și nonconformistă și îți place acest tip de amenajare te poți inspira din piesele de mobilier și decorațiunile de la Natürlich pentru  a oferi interiorului tău în stil industrial mai multă personalitate. 

A fost acest articol de blog util pentru tine?
Categorie post: Amenajari
Blog navigation

Ultimele posturi

Produs adăugat la lista favorite
group_work