10 lucruri pe care să le ai în vedere când îți amenajezi dormitorul
După o zi lungă și obositoare dormitorul ne oferă oaza de relaxare de care avem nevoie. Însă nu doar somnul de peste noapte este esențial, ci și starea de bine pe care o resimțim atunci când intrăm în dormitor. Aceasta este dată de atmosfera creată, de la paleta cromatică folosită, la textile, mobilier și decorațiuni.
De fiecare dată când intrăm în dormitor dorim să facem trecerea spre acel spațiu cu adevărat relaxant. Secretul stă în amenajarea dormitorului, păstrarea unui echilibru care să se potrivească cu personalitatea noastră. Dar cum putem obține acest lucru? Iată câteva idei și sfaturi de la specialiștii Natürlich.
Alege o culoare relaxantă, subtilă
Nu există o regulă strictă pentru culorile folosite în dormitor. Însă pentru a avea un somn odihnitor și un dormitor chic și elegant combină tonuri de roz cu nuanțe calde și neutre, cu tonuri de auriu și crem. Pentru un dormitor zen culorile roz pal, gri deschis, alb vor crea un spațiu elegant și liniștit. Culorile precum roșu, verde închis cu puțin albastru vor crea o atmosferă caldă și primitoare, unde confortul este la el acasă.
Nuanțele de crem, verde, alb folosește-le pentru a crea un dormitor vioi în care să te simți revitalizat când te trezești dimineața.
Folosirea nuanței de albastru deschis induce sentimentul de calm și va contribui la obținerea unui somn odihnitor.
Fototapetul în culori relaxante poate fi o alternativă pentru peretele din spatele patului.
Alegerea mobilierului de mărime potrivită și amplasarea lui
Mobilierul de dormitor trebuie dispus astfel încât să existe un acces ușor la elementele din jur. Punctul focal al dormitorului este patul, care va fi poziționat cât mai departe de ușă, la o distanță de minim 90 de cm și, pe cât posibil, și departe de fereastră. Patul va fi dispus astfel încât să existe o luminozitate corectă.
De o parte și de alta a patului, dacă este plasat în centrul încăperii, se vor așeza noptierele, la aceeași înălțime cu patul. Completează necesarul de piese esențiale și include o comodă și dulapul care se va amplasa pe peretele care nu are fereastră, ușă, nișe etc. Pentru a conferi o dimensiune mai mare camerei folosește mobilă în culori pale, deschise.
Folosește trei tipuri de lumină
Iluminatul joacă un rol important în dormitor și de aceea este important să fie realizat un echilibru între lumina ambientală și cea artificială. Se va lua în calcul iluminatul general pe întreaga suprafață a dormitorului, iluminatul de lucru în zona noptierelor, sub formă de veioze, aplice, și iluminatul decorativ, spre exemplu de-a lungul pieselor funcționale. Iluminatul corect ales poate oferi starea emoțională dorită în orice moment al zilei.
Alegerea textilelor
Decorează patul cu perne decorative, variate în dimensiune, și acordă o atenție deosebită husei pentru plapumă, va influența enorm modul în care arată camera. Texturile moi - o pătură pufoasă, un covor moale - vor crea o bună dispoziție de durată. Alege un covor dintr-o culoare diferită de cea a pardoselii și poziționează-l în fața patului. Lenjeria de pat, conform principiilor Feng Shui, pentru a maximiza confortul în timpul somnului, este recomandat să fie din bumbac, cu culori în armonie cu aspectul general al dormitorului.
Evită aparatele electronice
În dormitor este de evitat să se introducă aparate electronice. Lumina produsă de dispozitive acționează asupra organismului suprimând melatonina, hormonul responsabil cu inducerea stării de somn.
Alegerea perdelelor și draperiilor
Perdelele și draperiile pot schimba complet aspectul încăperii. Cu o pată de culoare se va crea personalitatea dormitorului. Creează iluzia unui spațiu larg folosind draperii sau perdele lungi, în culori calde, din tavan până în podea.
Decorațiunile, importante pentru dormitor
Decorațiunile sunt importante pentru armonizarea energetică a dormitorului. Oglinzile reprezintă decorațiunile ideale pentru fluidizarea energiei.
Tablouri, lumânări, vaze, rame pentru fotografii vor contribui la crearea confortului din încăpere.
Prezența plantelor
Deși îmbunătățesc starea de spirit și creativitatea, reduc nivelul de stres și favorizează starea de liniște interioară, produc oxigen și filtrează praful, nu toate plantele verzi sunt o alegere potrivită. Unele consumă oxigen și eliberează dioxid de carbon. În schimb, anumite plante verzi în ghiveci, precum orhideea, aloe vera, sansevieria, cactușii, palmierul areca nu sunt toxice și sunt un adevărat filtru de aer, eliberează oxigen zi și noapte și te ajută să ai un somn odihnitor.
Arome revigorante
Prezența aromelor revigorante contribuie la crearea unei atmosfere de destindere. Uleiurile esențiale de lavandă, iasomie, vanilie ajută la ameliorarea stresului, a durerilor de cap, a instalării unei stări de spirit benefice. În lipsa uleiurilor lumânările parfumate sunt o alternativă bună.
Păstrează un dormitor cât mai simplu
Dormitorul trebuie să arate simplu și confortabil, nu înghesuit. Nu ține multe lucruri la vedere, menține accesoriile la minim și mobilează-l doar cu ceea ce ai nevoie.
Dacă aceste idei ți-au fost de ajutor te invit să descoperi colecțiile de mobilier de dormitor și decorațiuni de la Natürlich, care sigur te vor inspira în procesul de decorare a casei tale.