Insula de bucătărie, avantaje și aspecte de luat în considerare
Bucătăria este un spațiu multifuncțional unde se derulează cele mai multe dintre activități dintr-o casă: se prepară alimente, se depozitează, se curăță și spală ingredientele, se iau mesele în familie, ba chiar se socializează cu prietenii. Există un trend în materie de bucătării atunci când vine vorba de designul lor. Insula de bucătărie poate transforma bucătăria într-un spațiu plin de viață și personalitate.
Ce avantaje îți aduce insula de bucătărie?
Rol estetic - insula de bucătărie este mijlocul prin care poți adăuga puțină culoare sau textură bucătăriei tale, putând fi folosite diverse materiale-ceramică, lemn, beton, metal, sticlă pentru diferite componente ale insulei. Poți alege materiale, texturi și culori care să fie în contrast cu restul amenajării interioare sau poți alege ca insula să se potrivească cu restul bucătăriei creând astfel un spațiu unitar și armonios. Pentru ca mobilierul să poată servi mult timp este important să se țină cont dacă materialele sunt rezistente la căldură, la umezeală, dacă sunt predispuse la defecțiuni rapide.
Rol de depozitare - odată cu insula se mărește și spațiul de depozitare a tacâmurilor, oalelor. Insula poate fi dotată cu sertare, rafturi, dulapuri cu uși, agățători, toate pentru o mai bună organizare și ordine în lucrurile din bucătărie. Bucătăria Driftwood este un model de bucătărie minimalistă, cu cât mai puține lucruri la vedere, cu insula având spații generoase de depozitare.
Rol de gătit - insula de bucătărie rezolvă problema spațiului de gătit dacă ești pasionat/ă de gătit și ai o mulțime de ustensile și aparate.
Loc de luat masa, de socializare - un alt avantaj al insulei de bucătărie este că poate fi locul unde familia va lua majoritatea meselor. Scaunele le poți pune sub tejghea atunci când nu sunt folosite. Bucătăria Brussels este o combinație de forme cât mai echilibrată astfel încât să scoată în evidență un spațiu care se dorește util, dar în același timp și armonios din punct de vedere estetic.
Insula de bucătărie se potrivește atât spațiilor mari, dar și celor mai mici, acolo unde bucătăria se deschide spre living. De fapt, în viziunea modernă, deschiderea bucătăriei spre living și sufragerie a determinat apariția insulei drept o nouă piesă de mobilier. Spre exemplu, bucătăria Tempo este proiectată și realizată în funcție de spațiul și nevoile clientului, însă poate fi, pe lângă spațiu de gătit, și un obiect de design care prin forme fluide se integrează perfect în spațiul legat de zona de living.
Încă de la faza de proiectare trebuie ținut cont de spațiul avut în bucătărie, de scopul pe care dorești să-l dai insulei astfel încât să se potrivească nu doar ca dimensiune și formă, ci și ca funcționalitate. Sunt mai multe tipuri de insule: insula blat de lucru -dacă vrei doar să suplimentezi spațiul de gătit, chiuvetă și blat de lucru, chiuvetă-plită și blat de lucru, ceea ce presupune anumite circuite privind alimentarea cu gaz, curent, apă, canalizarea, deci montarea țevilor și a prizelor.
Spațiul total ocupat de insulă nu trebuie să fie mai mare de 10% din suprafața totală a bucătăriei, iar culoarul din jur trebuie să aibă cel puțin 1 metru lățime, astfel încât să existe un flux operațional în jurul ei. Nu uita că trebuie să se deschidă și ușile și sertarele restului de mobilier din bucătărie. Ține cont de fluxul de lucru triangular, unind punctele principale din bucătărie: frigiderul, chiuveta și aragazul, spațiul dintre ele trebuind să fie de minim 1,2 m și maxim 2,7 m.
Iată de ce este important să planifici riguros amenajarea zonei. Măsoară spațiul, trece pe o listă nevoile tale, gândește-te ce scopuri vrei să dai insulei de bucătărie și în funcție de aceasta specialiștii Natürlich vor putea să îți proiecteze în 3D bucătăria mult visată, având astfel o idee despre cum va arăta în final, după ce va fi și realizată.