Importanța texturilor în design-ul interior
Orice spațiu poate fi transformat într-un mediu de basm. Când vine vorba de spațiul de locuit acesta este foarte personal și trebuie croit după felul de a fi al fiecărei persoane. Întreg spațiul trebuie să rezoneze cu persoana care locuiește acolo.
Uneori poți arunca o simplă privire unei încăperi și îți dai seama că lipsește ceva. Chiar dacă există coloristică, mobilier, parcă lipsește ceva. Acel ceva este textura, care schimbă aspectul întregii încăperi și ridică nivelul unui design de interior la un nivel ridicat. Când simți că totul se leagă unul de celălalt, că totul se completează și funcționează împreună și îți creează plăcere atunci totul este ”just right”. Combină cunoștințele cu practica și experimentează pentru a crea un spațiu frumos.
Ce se înțelege prin textură?
Textura este elementul ce dă o notă de interes unei scheme monocromatice, este felul în care percepem vibrația materialului. Pe lângă stimulul vizual, oferit de forme și culori, decorul oferă o nouă senzație, cea a percepției tactile. Când te afli într-o cameră și doar privești obiectele din decor simți acel feeling deoarece știi cum se simt la pipăit. O pernă sau o pătură din lână este moale, suprafața mobilierului este netedă.
Textura adaugă greutate vizuală
Folosirea de texturi aspre și netede afectează modul în care se simte un spațiu. Texturile aspre și mai pline creează impresia că un obiect este mai greu, pe când o textură fină creează impresia că un obiect este mai ușor. Textura conferă greutate vizuală designului prin folosirea de vopsele, textile, plăci de gresie și faianță, mobilier, obiecte sanitare, plante. Toate aduc împreună un feeling pe care îl modelezi în așa fel încât să obții ceea ce te face să te simți bine, confortabil în spațiul pe care îl folosești.
Textura oferă echilibru
Trebuie să existe un echilibru când se combină texturile diferite. Spre exemplu, lemnul poate fi pus ușor în valoare atunci când este combinat cu culori neutre și se aduce un plus de energie pozitivă prin adăugarea unor plante. La nivelul unei amenajări se recomandă să existe maxim trei tipuri de texturi cu care să fie realizate contraste între ele, cea care va ieși cel mai mult în evidență va predomina.
Textura oferă emoție
Texturile oferă unei camere un anumit sentiment de căldură, sau chiar răceală, depinde de materialele folosite. Suprafețele lucioase și netede, pe care reflectă lumina, oferă senzația unei atmosfere reci, pe când suprafețele pufoase și moi absorb lumina și duc la un sentiment de căldură.
Tipuri de texturi folosite pentru amenajarea locuinței
Designul în interior poate fi foarte provocator, dar adu-ți aminte să îl lași să îți ghideze deciziile. Caută ceea ce îți place, selectează ce se potrivește cu stilul casei tale, nu te crampona, educă-ți ochii și rezultatele nu vor întârzia să apară. Ce tip de texturi să folosești? Trăsăturile arhitecturale precum stucaturile sau grinzile oferă textură spațiului la nivelul plafonului, la fel și folosirea de plinte decorative sau baghete decorative pe tavan, ori un tavan fals cu diferite modele, ori profile decorative pe perete.
Folosește bănci din lemn, fotolii confortabile, mese cu blat din marmură ce vor oferi un aer distinct spațiului. Un covor pe pardoseală și un tapet cu un design anume pe perete sau perete cu finisaj în relief vor aduce un plus de accent spațiului. Folosește ca obiecte de decor flori, bibelouri, obiecte decorative, cutii și coșuri de depozitare, huse pentru canapea, perne decorative, cuverturi.
Oricare ar fi preferințele în privința decorării locuinței nu ignora texturile. Inspiră-te pentru un decor de vis în locuința ta din gama de decorațiuni de la Natürlich.