Fotoliul din odaie, cel mai bun aliat al musafirului neașteptat
Atunci când s-a inventat designul interior, probabil a rămas un loc gol în sufragerie și după ce s-au gândit ce s-au gândit, oamenii și-au dat seama că au nevoie de un obiect de mobilier mai mic decât canapeau, dar mai voluminos și elegant decât un scaun, și atunci s-a ajuns la un compromis, iar acestuia i s-a zis fotoliu. Practic, o anexă a canapelei, locul musafirului neanunțat, dar mereu apreciat ca o surpriză la care nu te-ai așteptat, în care să se simtă ca îmbrățișat, răsfățat, de parcă ar fi la spa, la relaxare, nu la socializare. Însă până să ajungi în acel punct, este foarte important să cântărești bine decizia, fiindcă un fotoliu reprezintă o investiție pe termen lung. Multe cafele vor fi băute lenevind în el, odată cumpărat, și la multe filme vei adormi ca legănat, caz în care ai putea lua direct unul care se transformă în pat. Dar să trecem puțin în revistă opțiunile!
Principalele criterii de alegere a fotoliului
Ai numeroase variante de fotolii la dispoziție, iar la Natürlich nu o să-ți ușurăm deloc sarcina de a elimina atâtea modele frumoase, până rămâi la cel care te va fermeca și care, ca și cum de mult te aștepta, te va primi cu brațele deschise.
Că a venit vorba de brațe, acestea reprezintă unul dintre principalele elemente de design luate în calcul la cumpărarea unui fotoliu, deci să începem cu acestea.
Așadar:
Brațe – Majoritatea modelelor le au. Acestea au înălțimi diferite și unghiuri de înclinare care permit o anume poziție a brațelor tale, influențând postura întregului corp, diferența dintre fotoliul Ariana, de exemplu, și unul cu design clasic fiind evidentă din acest punct de vedere. Modelele fără brațe sunt mai moderne, lejere, fiind preferate de cei care adoptă o poziție de ședere mai nonconformistă, mai puțin formală, cu un picior sub șezut, într-o parte sau ghemuit. Și din perspectiva materialului și a formei variantele sunt nenumărate, fiecare în parte oferind o experiență care, la propriu, te dă un pic pe spate. Și uite așa am ajuns la....
Spătar – Toate îl au. Mai înalt sau mai scurt, mai înclinat sau drept, cu design clasic, dintr-o bucată, sau cu prelungiri ale brațelor precum în cazul fotoliului Chandler Frido, spătarul este unul dintre principalele elemente structurale care influențează confortul. Acesta delimitează zona corpului care va beneficia de sprijin și care poate fi limitată doar la spate sau poate cuprinde și capul, aici fiind vorba, în principal, despre durata estimată de utilizare. Vrei un fotoliu pentru socializare ocazională sau pentru maratoane de privit la televizor?, cam asta este întrebarea la care trebuie să găsești răspuns când ierarhizezi calitățile fotoliilor.
Pernă – Normal că este importantă, fiind partea pe care șezi, iar dacă nu e confortabilă nici nu o să prea vezi, la televizor adică, fiindcă, tot foindu-te ca să găsești poziția preferată, ajungi să nu mai înțelegi nimic din emisiunea cu atâta nerăbdare așteptată. Să nu fie nici prea fermă, nici prea moale, adică să te scufunzi puțin în ea, dar nu atât de tare încât să nu te mai poți ridica.
Materiale – Ai de ales, în principal, între modele din piele, sau care imită pielea, din material textil ori din țesături fine, precum catifeaua, stilul de viață fiind cel mai important aspect care trebuie avut în vedere. Vrei în special durabilitate sau, mai degrabă, să lași o impresie durabilă, poate și un pic de invidie că ai fost atât de inspirat încât te-ai și dus la Natürlich când ai văzut fotoliul Chesterfield și l-ai achiziționat? Tapițeriile din piele sunt mai elegante și se curăță ușor, însă copiii vor găsi repede ac de cojocul lor... În schimb, un model din material textil, eventual de culoare închisă, va face inevitabilele accidente mai puțin evidente, iar dacă alegi un fotoliu care poate fi dezbracat, cu țesătură lavabilă, va fi și mai bine. Și nici măcar nu te gândi la catifea, dacă ești genul de persoană care nu poate savura în tihnă o cafea, nu cumva să se rătăcească vreun strop că țesătura va fi și ruinată de o asemenea monstruozitate de pată.
Mai contează și dimensiunea, dar și stilul fotoliului, adică tradițional, cu sistem recliner sau extensibil, ușor de transformat în pat, o soluție perfectă pentru situațiile în care acel musafir neașteptat se dovedește o prezență atât de încântătoare, încât ai vrea să fii încântat toată noaptea, până în ziua următoare, cazându-l confortabil, în semn de recunoștință că a fost atât de sociabil.