Cum utilizezi tapetul în amenajarea locuinței?
Folosit din cele mai vechi timpuri, tapetul s-a bucurat de-a lungul istoriei de multă popularitate, fiind un element decorativ care a cunoscut mai multe perioade de apogeu, dar și decădere. În ultima perioadă, tapetul a ieșit din conul de umbră și s-a reinventat prin tapetul modern, ce se găsește într-o varietate de modele, culori, texturi și materiale, cu diferite proprietăți. Fie că este folosit în living, dormitor, bucătărie sau baie, este un element de design ce va transforma complet întreaga încăpere.
Este important să fie ales materialul potrivit de tapet pentru fiecare zonă a casei, astfel se va preveni mucegaiul, putrezirea sau umflarea tapetului.
Există mai multe tipuri de tapet:
- tapetul de hârtie: este foarte popular, găsindu-se într-o varietate de modele și este cel mai ieftin. Nu este potrivit pentru camerele unde există un nivel ridicat de umiditate, însă pentru dormitoare poate fi o alegere practică
- tapetul din vinil: este realizat pe suport textil impermeabil, fiind ușor de curățat cu apă și detergent, este rezistent la umiditate, ceea ce îl face să fie o bună alegere pentru încăperile cu umezeală, precum baia și bucătăria, dar nu numai
- tapetul textil: poate fi fabricat din diferite materiale (bumbac, mătase, acrilic, brocart, tafta etc), permite pereților să respire și se găsește într-o varietate de modele. Fiind confecționat din materiale eco friendly poate fi folosit în camera copiilor.
- tapetul din fibre naturale: este fabricat din rafie, alge, in, plută, fibră de lemn sau pânză de sac, permite pereților să respire, oferind un aspect natural, însă nu este recomandat pentru zone cu umiditate
- tapetul din fibre nețesute, vlies: este un model relativ nou, un material compus din fibre de celuloză și fibre textile, lasă peretele să respire, reducând riscul de condens și mucegai. Este ușor de montat pe perete și își păstrează mult timp strălucirea culorii. Se recomandă folosirea lui în băi și bucătării. O parte din aceste tipuri de tapet imită ca imagine piatra naturală, lemnul ori cărămida.
Tapetul poate fi utilizat într-un mod creativ și ascunde micile imperfecțiuni ale peretelui. Reprezintă un finisaj durabil, ce va înlocui zugrăveala și, dacă respecți pașii de montare-aplicarea uniformă a adezivului pe peretele uscat și cât mai drept, apoi aplicarea tapetului, întinderea lui cu o spatulă pentru a îndepărta eventuale spații cu aer, vei obține un perete perfect acoperit și un efect estetic de durată.
Cum alegi tapetul potrivit?
Se spune că pentru fiecare cameră există un model ideal de tapet, iar alegerea lui trebuie făcută în funcție de destinația camerei și piesele de mobilier.
Dacă încăperea unde vrei să aplici tapetul este destul de colorată, atât prin intermediul mobilierului, dar și al draperiilor, atunci ai nevoie de o non-culoare pentru a nu arăta prea încărcată camera. Astfel, dacă în living sau dormitor ai mobilă minimalistă-albă, neagră sau din sticlă - poți folosi un tapet viu colorat sau cu model geometric.
Dacă ai mobilă de lemn sau imitație de lemn folosește un tapet cu o culoare caldă.
Poți tapeta pereții cu fâșii de tapet cu imprimeuri florale romantice, vintage sau baroc cu nuanțe de auriu, gri, vișiniu sau argintiu dacă ai un mobilier clasic.
Pe un singur perete din zona unde ai canapeaua, în living, sau zona de luat masa, în dining, poți aplica tapet cu un model îndrăzneț.
Dacă ai un living industrial folosește un design mai subtil, spre exemplu texturile naturale clasice, cum ar fi marmura sau cărămida, acestea oferă un aspect elegant.
Pentru dormitor folosește tapet în nuațe calde, fără culori stridente, cu motive florale și geometrice, dar și cele monocrome sunt recomandate. Este recomandat să fie folosit tapet pe o zonă limitată, spre exemplu peretele din spatele patului. Folosește un tapet simplu sau cu printuri ce te duc cu gândul la natură-flori, copaci, păsări.
În bucătărie optează pentru un tapet în culori vii, cauciucat, cu stratul superior realizat din vinil, însă nu îl folosi și în zona chiuvetei, unde este umezeală, sau a aragazului, unde pot sări stropi de ulei.
Alege un model îndrăzneț pentru un rezultat atrăgător într-una din încăperile unde vrei să creezi un perete accent, care să îți atragă atenția imediat. Folosește un tapet 3D sau metalic, ori un tapet pattern, cu decor abstract sau flori stilizate pe peretele din zona de interes.
Ține cont de faptul că tapetul trebuie să se armonizeze cu spațiul, mobilierul și obiectele de decor, evită supraglomerarea de modele și texturi și ai grijă că un tapet închis la culoare va face camera să pară întunecoasă și neprimitoare.