Cum să proiectezi bucătăria visurilor tale?
Există momente cheie când se începe proiectarea bucătăriei. Colegul nostru de la Natürlich, Filip Tarca, oferă câteva sfaturi despre proiectarea bucătăriei, explică care sunt materialele recomandate pentru mobilier și de ce este importantă definirea corectă a zonelor din bucătărie pentru ca aceasta să fie funcțională. Află mai multe detalii în noul nostru material.
1. Când se recomandă să începem proiectarea unei bucătării, care să includă și partea de rețea electrică, amplasarea întrerupătoarelor în locurile necesare, iluminat etc?
Recomandăm realizarea proiectului pentru mobilierul de bucătărie în momentul în care se dorește începerea renovării spațiului, în cazul în care vorbim de spațiile vechi, sau înainte de finalizarea finisajelor decorative, gen parchet, faianță etc.
Deoarece electrocasnicele au nevoie de prize, chiuveta de alimentare cu apă, se recomandă proiectarea mobilierului în funcție de zonele specifice unei bucătării, pentru a putea fi stabilite cu exactitate amplasarea lor pe perete.
2. Bucătăria este locul unde ne petrecem mult timp împreună cu familia sau cu prietenii. Care sunt criteriile cele mai importante atunci când vorbim despre amenajarea unei bucătării?
Dacă vorbim despre o bucătărie cu zonă de servit masa, recomandăm să existe un spațiu cât mai generos dedicat zonei de servire a mesei.
De asemenea, zona pentru gătit trebuie să fie cât mai spațioasă în așa fel încât fiecare membru al familiei să aibă propria zonă de gătit. În acest caz recomandăm insula în bucătărie. Această ne conferă un spațiu
generos, iar membrii familiei pot să stea față în față în timpul gătitului pentru o interacțiune cât mai activă.
3. Care sunt elementele pentru care nu merită să ”economisim”?
Feroneria este unul dintre elementele foarte importante pentru care nu merită să economisim deoarece ea va asigura o durată de viață mai mare bucătăriei.
Într-o bucătărie nu trebuie economisit nici atunci când vine vorba de electrocasnice pentru că acestea vor contribui la prepararea unor mâncăruri gustoase, de calitate.
Elementul principal care ne va oferi o bucătărie fără depuneri de grăsimi este utilizarea hotei, conform instrucțiunilor de utilizare și calcul corect al debitului de aer ce urmează să fie evacuat. Investind într-o hotă, automat vom investi în calitatea mobilierului.
4. Ce înseamnă o bucătărie 100% funcțională?
Din punctul nostru de vedere, o bucătărie funcțională reprezintă o bucătărie unde sunt definite corect zonele:
Zona 1 - Depozitarea alimentelor – dulapuri cu spații mari de depozitare pentru a facilita gestionarea proviziilor și acces cât mai vizibil.
Zona 2 - Depozitarea vaselor și a tacâmurilor – dulapurile pentru depozitarea acestora trebuie să fie lângă mașina de spălat vase pentru ca golirea ei să fie cât mai rapidă.
Zona 3 - Curățarea, clătirea și aruncarea gunoiului – ustensilele de spălat se vor depozita sub chiuvetă, iar coșul de gunoi cu deschidere tip sertar va fi cât mai aproape de următoarea zonă, respectiv cea de pregătire și preparare.
Zona 4 - Pregătirea și prepararea – obiectele pentru preparare (condimente, ulei, oțet etc.) vor fi depozitate în sistemele jolly aflate între zona de curățenie și gătit/copt.
Zona 5 - Gătit și copt - vom depozita sub plită oalele, cratițele și ustensilele de gătit pentru a fi cât mai la îndemână.
5. Cum alegem stilul bucătăriei noastre? După ce criterii trebuie să ne ghidăm? De exemplu open space versus bucătărie tradițională etc.
Pentru a stabili stilul bucătăriei, ne gândim în primul rând care este stilul de bucătărie în care ne regăsim personalitatea și confortul. Dimensiunile spațiului influențează alegerea stilului. Stilul poate fi impus de un spațiu deja finisat, cu materiale în stil modern care pot fi mai greu adaptate unui stil rustic, deși în zilele noastre stilurile sunt combinate foarte des de către designerii de interior.
6. Care sunt criteriile pe baza cărora alegem electrocasnicele pentru bucătăria noastră?
Având în vedere că trăim în așa numitul “secol viteză” ne gândim la timpul nostru și cum am putea contribui la protejarea mediului din care ne extragem sursa de hrană.
Vom alege aparatură cu un consum cât mai redus de electricitate, cu un consum cât mai redus de apă și un nivel de zgomot foarte scăzut.
În ceea ce privește volumul pentru gătit, spălat și depozitarea frigorifică, acestea se vor stabili în funcție de numărul de persoane din locuință, dar și în funcție de numărul de vizite ale prietenilor.
7. Ce tip de materiale sunt recomandate pentru mobilier? Ce tip de materiale să evităm?
Atâta timp cât întreținerea mobilierului se face cu mare atenție și cu respectarea instrucțiunilor de întreținere din certificatul de garanție, noi recomandăm toate materialele dedicate pentru realizarea mobilierului de bucătărie.
Pentru o durată de viață mai mare și pentru finisaje deosebite recomandăm ca fronturile bucătăriei să fie realizate din MDF vopsit și materiale înnobilate cu furnir din lemn masiv.
8. Dezvăluiți-ne trei secrete (reguli nescrise) ale amenajării de succes ale unei bucătării.
Unul dintre secrete ar fi că bucătăria trebuie să fie caldă și primitoare,pentru că în acest spațiu se consolidează prieteniile între membrii familiei.
Atunci când în bucătărie se poate folosi totul cu ușurință, există o funcționalitate având în vedere compartimentările și organizatoarele, putem spune că este o amenajare de succes.
Secretul unei amenajări de succes îl reprezintă proiectarea mobilierului de către specialiștii Natürlich!