Cum să începi mobilarea sau reamenajarea dormitorului
Dormitorul, refugiul nostru după o zi încărcată, trebuie să fie cât mai confortabil, frumos amenajat, să inducă starea de relaxare, să ne reflecte personalitatea. Ți-ai imaginat de atâtea ori dormitorul perfect, care să fie primitor, spațios, luminos, dar atunci când ai vrut să te apuci de mobilarea lui ai descoperit ce proces de-a dreptul copleșitor poate fi, mai ales dacă nu beneficiezi de sfaturile unui designer de interior? Iată câteva sfaturi de la specialiștii Natürlich care să te ajute!
Există câteva reguli după care trebuie să te ghidezi, cea mai importantă este să ții cont de dimensiunea și forma dormitorului, de modul în care pătrunde lumina naturală, de stilul dorit. Iar dispunerea mobilierului se face astfel încât să ai ușor acces la lucrurile din jur.
Mărimea dormitorului dictează dimensiunea mobilierului
Cu cât dormitorul are o suprafață mai mare cu atât opțiunile sunt mai multe.
Patul este elementul central al dormitorului și va fi amplasat după o logică anume, în funcție de forma și dimensiunea sa, care contribuie la atmosfera creată în dormitor. Se recomandă ca lungimea patului să fie mai mare cu 20 cm decât cea a corpului, să fie ales în funcție de numărul de persoane care îl va folosi și să fie amplasat la o distanță de minim 60 cm de perete sau de restul de piese de mobilier. Într-un dormitor mare, datorită spațiului generos, se pot alege piese de mobilier impozante și grele din punct de vedere vizual. Astfel, la capătul unui pat mare amplasează o banchetă de depozitare pentru perne, pături sau chiar cărți ori reviste.
Dacă dormitorul este mic nu este o idee bună ca patul să acopere mai mult de jumătate din suprafața existentă. Poți lipi patul de doi pereți și să ai centrul încăperii liber. Dacă dormitorul este îngust montează patul pe colțul camerei. O opțiune pentru spații mici sunt paturile rabatabile, deoarece sunt funcționale și fiabile.
Locul patului îl alegi în funcție de ceea ce vrei să vezi, ușa de la intrare, fereastră, dar și de disponibilitatea prizelor pentru sursele de iluminat
Există mai multe tipuri de paturi, standard, divan, cu tăblie tapițată sau normală, susținut pe picioare din lemn, metal, plastic sau fără picioare, cu cadru pentru crearea de spațiu de depozitare. Sunt paturi simple sau duble, ce se potrivesc pentru stiluri diferite, de la modern, la clasic, tradițional, rustic sau contemporan.
Salteaua este cea care îți va conferi confortul necesar, astfel încât să te ducă cu gândul la un nor pufos pe care plutești. Alegeri potrivite ar fi saltelele cu spumă de memorie sau latex.
Noptierele sunt următoarele piese importante ale dormitorului. Sunt considerate o extensie a patului și vor fi dispuse de-o parte și de alta a acestuia, dacă spațiul permite, și indicat este să fie la același nivel cu salteaua.
Dulapul de haine este nelipsit din dormitor. Va fi dispus pe un perete ce nu are utilități, fereastră, ușă sau nișe. Înălțimea va fi una corespunzătoare cu cea a camerei, iar legat de dimensiune se va ține cont de dimensiunea camerei. Oferta de șifoniere este variată, cu uși și în cazul acesta asigură-te că există suficient spațiu liber disponibil pentru a le deschide în mod corespunzător sau pentru deschiderea sertarelor. Există și varianta dressingului cu uși glisante, ce se pretează bine pentru dormitoarele cu spații reduse.
Comoda va îmbina utilul cu plăcutul. Nu doar că va servi drept spațiu de depozitare pentru lenjerie sau alte obiecte textile, în sertare, ci va fi și suport pentru obiecte decorative pe rafturi sau suport TV pe blatul superior. O poți amplasa lângă un perete din fața patului sau lateralul acestuia.
În cazul în care spațiul permite, își va găsi un loc și o măsuță de toaletă, indispensabilă ritualurilor frumuseții.
Evită să aglomerezi spațiul cu prea mult mobilier astfel încât atmosfera să fie una relaxantă și camera aerisită. Poți opta pentru seturi de dormitor sau să îți achiziționezi separat fiecare piesă, în funcție de preferințe.
Dacă ți-au fost utile aceste sfaturi nu uita să intri în universul Natürlich ca să-ți completezi ideile privind amenajarea dormitorului.