Cum să-ți amenajezi un open space?
Cei mai mulți proprietari de apartamente sau case aleg să integreze în amenajarea interiorului locuinței lor conceptul de open space, care nu este deloc nou. A apărut în SUA, la sfârșitul anilor 1930, și încet s-a extins, în România fiind deja foarte popular.
Compartimentarea open space, care cuprinde bucătăria, livingul și spațiul de lucru sau chiar și holul, este una practică și funcțională, cu avantaje, dar și cu dezavantaje. Printre avantaje se regăsesc:
- spațiul mărit din punct de vedere vizual, spațiile mici vor părea mai mari, iar lumina va fi din abundență
-va fi fluidizat traficul prin casă, nu se vor mai deschide și închide uși pentru a intra și ieși din bucătărie
-socializarea cu membrii familiei sau prietenii aflați în vizită este mult mai facilă, poți participa la conversații în timp ce prepari mâncarea sau cocktailurile
-poți supraveghea copiii care au lecții de făcut în timp ce tu gătești.
Bineînțeles, există și câteva dezavantaje:
-mirosul din timpul gătitului se răspândește în tot spațiul, dar dacă ai o fereastră aproape o poți deschide sau poți achiziționa o hotă care să absoarbă mirosurile și fumul
-spălatul vaselor nu mai poate fi amânat deoarece se vede totul
-dacă locuiești într-un apartament ai nevoie de aprobări speciale ca să poți demola peretele ce stă în calea open space-ului.
Încăperile deschise, spațioase și versatile sunt o alegere populară pentru designul casei moderne, dar o schemă de succes necesită o planificare atentă.
Cum delimitezi hotarul într-un open space
Dacă inițial cele două încăperi, bucătăria și livingul, erau separate printr-un perete, prin utilizarea conceptului open space acestea fac parte din aceeași încăpere, fiind delimitate doar de un obiect de mobilier. Spre exemplu, un bar, care nu doar că va delimita vizual cele două spații, dar poate ține și loc de spațiu de lucru sau loc unde se poate mânca. În funcție de dimensiunea spațiului se va decide forma, mărimea și poziția barului.
Un alt element folosit pentru delimitarea spațiilor este insula de bucătărie. Folosește un corp cu rafturi și sertare pentru aceasta, vei câștiga spațiu. Trebuie amintit faptul că insula se pretează doar dacă spațiul este suficient de generos. Tot în cazul în care spațiul este generos, se poate folosi și un colțar în formă de L sau chiar și o canapea modulară pentru a delimita zona de gătit de restul încăperii.
Dacă spațiul este mic poate fi aleasă folosirea unui covor pentru delimitarea livingului de bucătărie. Un corp perfect de mobilier poate fi și o etajeră care va servi și ca loc de depozitare a diferitelor obiecte și decorațiuni, păstrându-se astfel și senzația de modern a spațiului.
Iluminatul open space-ului
Iluminatul este marele avantaj al amenajării open space, prin extinderea vizuală a spațiului. Se va lua în calcul însă ca iluminarea să fie diferită pentru cele două zone, ținându-se cont de funcționalitate. Dacă în zona mobilierului de bucătărie sau a insulei de gătit este nevoie de lumină puternică, deasupra mesei de dining se va folosi o sursă de iluminat cu posibilitate de reglare a intensității.
Într-un open space se regăsește o armonie perfectă între design, funcționalitate și tehnologie. El nu trebuie aglomerat cu spații de depozitare și multe decorațiuni.
Folosește-te de texturi. Alege să integrezi în încăpere plante ornamentale, dar nu încărca spațiul, păstrează aceeași pardoseală în limita posibilităților și asigură o continuitate. Folosește puțin mobilier și alege corpuri de mobilier înguste, care să nu ocupe mult spațiu.
Cu puțină imaginație se poate crea un spațiu generos vizual, creându-se iluzia că este mult mai aerisit și mai mare.