Creează o simfonie cromatică armonioasă, prin combinații de culori perfecte în orice casă
Gusturile, se spune, nu se discută, dar se impută, dacă ceea ce ție îți place, altuia îi face rău. Poate părea o exagerare, având în vedere faptul că vorbim despre amenajarea locuinței și culori, însă la fel cum oamenii au preferințe pentru anumite nuanțe, care le transmit o stare de bine, există și combinații nocive, care creează de la disconfort, până la o neliniște pe care nu o poți explica. Un fel de poluare cromatică, mediul înconjurător din interior putând avea o influență la fel de mare precum cel exterior. Și cum ne petrecem în locuințe majoritatea timpului, este esențial ca de la pereți, până la mobilier și la elementele de decor să existe o simfonie a culorilor ca o mângâiere vizuală, astfel încât să simți că, oriunde te-ai uita în casa ta, îți odihnești privirea.
Reguli de bună comportare cromatică
Rolul primordial al culorilor este de a te ajuta să creezi armonie în spațiul tău personal, să setezi vibrația camerei, iar din punct de vedere funcțional să îți permită să delimitezi diversele secțiuni ale unei încăperi, să te joci cu proporțiile și să creezi un loc multidimensional. Sau de a te încurca, dacă nu respecți câteva reguli de bază. În primul rând, „less is more” sau ce-i prea mult, strică. La fel cum monocromia devine obositoare precum platitudinea unei câmpii nesfârșite fără forme de relief, și excesul epuizează. Indiferent de cameră, alege o culoare dominantă și maxim alte două ca să o susțină, procentual proporția ideală fiind 60/30/10, pereți/mobilă/decoruri. În al doilea rând, redu intensitatea vizuală a camerei, fie optând pentru culori atenuate, fie - dacă ai o slăbiciune pentru tonurile țipătoare - limitând zona de aplicare.
Altfel, vor țipa prea tare. Nu permite unei singure culori să le domine într-un mod agresiv pe celelalte și să strice echilibrul. În al treilea rând, respectă drapelul național, dar iartă-i abordarea stilistică și încearcă să nu combini între ele culorile primare. Alege doar una, dominanta, roșu, galben sau albastru și apoi construiește-ți simfonia cromatică în jurul ei.
Cum se traduce limbajul culorilor
Culorile transmit stări. Unele stimulează, altele calmează. De asemenea, culorile influențează și percepția asupra spațiului pe care îl îmbracă. Spre exemplu: *o culoare închisă reduce, din punct de vedere vizual, dimensiunei încăperii, pe când una luminoasă mărește camera; *albul, albastrul, violetul și verdele induc o stare de liniște, iar roșul și portocaliul stimulează, energizează sau, în funcție de intensitate, chiar agită; *galbenul aduce în casă o vibrație pozitivă, veselie, iar pus pe un perete, poate fi un fundal perfect pentru celelalte culori, dar dat pe minim, altfel, precum soarele, „arde” foarte ușor, devenind obositor.
Câteva combinații ideale
Structura cromatică a unei încăperi este formată, în general, dintr-o culoare vedetă, care acoperă cea mai mare suprafață, pereții, acompaniată de culorile accent, care dau personalitate și profunzime vizuală cu ajutorul obiectelor de mobilier și al celor de decor. În ceea ce privește asocierea lor, designerii profesioniștii se folosesc de așa-numita roată a culorilor, care delimitează culorile calde de cele reci, pentru a crea combinații cu diverse efecte vizuale. Probabil cea mai căutată relație între nuanțe este complementaritatea, care se obține prin asortarea unei culori primare (roșu, galben sau albastru) cu opusa acesteia, una secundară (verde, violet sau portocaliu).
Rezultă, astfel, combinațiile roșu-verde, albastru-portocaliu și galben-violet, tușa personală a designerului profesionist sau amator constând în proporția fiecăreia și nuanța aleasă. Opțiunile sunt nelimitate, iar paleta largă a efectelor vizuale obținute asigură un mare potențial pentru accese de originalitate. O altă modalitate interesantă pentru a conferi personalitate casei tale este asocierea vecinilor de pe roata culorilor, pornind de la una primară, precum: albastru - albastru verzui - verde sau roșu - roșu violet - violet. Apropierea dintre ele reduce la minimum riscul de obținere a unei combinații deranjante, așa-numitele culorile analog înțelegându-se perfect, ca vecini buni conclucrând optim pentru obținerea unui efect foarte plăcut.
Contextualizează și armonizează
Alegerea culorilor în designul interior este dictată de contextul în care sunt folosite, luând în considerare atuurile, personalitatea fiecăreia și capacitatea de a colabora cu celelalte. Bunăoară, de la un dormitor te aștepți, în primul rând, să fie odihnitor. Favorizează la amenajarea acestuia culorile calde, potolite, precum albastru, mov sau un galben atenuat, altfel oricât de frumoasă ar fi camera de somn, nu prea contează, dacă o decorezi în culori „turbate” care pur și simplu te agresează.
În bucătărie, prea multă liniște e semn că ai uitat să pornești focul, de aceea, ca să nu te relaxezi chiar de tot și, eventual, să arzi mâncarea, alege pentru pereți portocaliul sau chiar un roz somon, care să-ți dea un pic de energie și poftă de gătit. În baie, simte-te liber să-ți faci de cap cu niște culori mai zvăpăiate, faința roșie, de exemplu, fiind o alegere foarte populară, mai ales în contrast cu un tavan alb și o gresie neutră. Dacă e să faci experimente de design, acolo e locul potrivit, chiar și eventualele combinații ratate fiind cu ușurință izolate într-o încăpere mai mult închisă, doar la nevoie luminată și cu ședere limitată. Așa că îndrăznește, pune-ți la treabă imaginația, iar dacă nu-ți ies culorile, măcar ai învățat ceva.