Aspecte importante care trebuie luate în calcul în realizarea unui proiect de design interior
Bianca Boroschi, designer de interior din Alba Iulia ne călăuzește în lumea fascinantă a proiectelor de case și clădiri printr-o serie de articole informative, în care ne împărtășește secretele amenajării locuințelor. Cu o pasiune începută pe vremea când lucra la înfrumusețarea propriei case, Bianca a căpătat o experiență vastă în anii de activitate despre tot ceea ce înseamnă home design și a fost de acord să dezvăluie cititorilor blogului Natürlich o parte din cele mai importante noțiuni de care trebuie să ținem cont la realizarea unui asemenea proiect. Astăzi ne vorbește despre etapele care trebuie parcurse pentru un proiect de design interior de succes:
La primele întâlniri cu clienții designerii de interior se transformă în mici detectivi, trebuie să descopere prin întrebări cheie, fiecare detaliu despre clientul respectiv, fiecare lucru contează și poate fi pus în practică cu puțină imaginație în amenajarea spațiului pe care clientul îl dorește. Satisfacția este enormă la final când clientul îți spune că este exact ce și-a dorit doar că nu a știut să îți spună la început prin cuvinte...
Sunt foarte multe lucruri de luat în calcul pentru realizarea unui proiect și fiecare etapă este esențială pentru reușita oricărui proiect. Prima etapă este vizionarea spațiului și cerințele pentru spațiul respectiv. Cum am mai spus este foarte important ca noi, designerii să știm ce funcționalitate va avea spațiul, cine îl va popula și ce nevoi are familia respectivă acum dar și pe viitor.
Sunt o sumedenie de clienți care cred că suntem un fel de magicieni care venim, stăm câteva minute, vedem spațiul și ne întoarcem imediat după cu planșe, bugete calculate, soluții, etc. Nu este deloc așa. Procesul de design trebuie să se desfășoare împreună cu clientul, trebuie să fie adaptat fiecărui client în parte în funcție de personalitatea sa, în funcție de nevoile sale și nu în ultimul rând în funcție de bugetul său.
A doua etapă este proiectarea, la fel de importantă ca și prima și în strânsă legătură cu aceasta. Prin proiectare putem imprima noului nostru ambient atmosfera visurilor noastre. Noi, designerii de interioare, te putem ajuta cu proiectarea noului tău spațiu, pentru a-ți crea impresia ca intri în spațiul tău mult visat încă din primul moment. Putem să îți dăm de asemenea, soluții viabile și în cazul renovării unui living mai vechi, pentru a-l remodela astfel încât să se aproprie căt mai mult atât gusturilor tale cât și canoanelor moderne, în permanentă evoluție.
A treia etapă implică achiziția de materiale, al mobilierului, a corpurilor de iluminat, al texturilor, etc.
Abia a patra etapă este punerea în aplicare a proiectului. În această etapă se contractează constructorii, cei care montează mobila, etc. Aceștia evident că trebuie coordonați și monitorizați pentru ca lucrurile să se desfășoare conform planului stabilit și la standardele dorite!
Vă dau un exemplu concret. Living-ul este un spațiu multifuncțional într-o casă, este folosit pentru ca familia să se adune și să petreacă timp împreună făcând diferite activități, este spațiul unde se primesc musafirii sau unde se organizează diverse aniversări și evenimente. Tot mai des în zilele noastre acesta poate fi un open space împreună cu bucătăria care este „inima casei”.
Un mod inteligent pentru a începe proiectarea unui astfel de spațiu este să înțelegi funcționalitatea lui și al persoanelor care locuiesc în spațiul respectiv. Acest lucru mi se pare cel mai important aspect în proiectarea unui living. Am întâlnit situații în care într-o casă locuia o familie de tineri cu doi băieți preșcolari, foarte energici și pasionați amândoi de fotbal iar livingroom-ul era decorat în stil clasic, cu mobilier masiv, învechit, în culori foarte închise. Oare acel spațiu era potrivit cu personalitatea clienților și era funcțional? Evident că nu.
Desigur trebuie luate în calcul aici toate aspectele: dacă au copii și ce vârste au aceștia? Dacă au animale de companie, ce nevoi au acele animale de companie? Ce fel de personalități au membrii familiei? Ce fel de activități vor desfășura membrii familiei în spațiul respectiv? Ce stil vor să adopte? De câte spații de depozitare au nevoie? Și așa mai departe... Odată înțeleasă această funcționalitate se trece la organizarea efectivă a respectivei încăperi: unde se va poziționa masa? Unde va fi pus mobilierul, TV-ul sau canapeaua? Unde este nevoie de lumină? Apoi se aleg materialele și culorile, se aleg obiectele de mobilier, se aleg texturile, decorațiunile, accesoriile, etc. până la faza finală când clienții se pot bucura de noul lor spațiu!